03
ian.

Știi ce este Medicina Integrativă?

10885545_691908700916345_1889983922488940486_n

 

„Cea mai mare greșeală în tratarea bolilor este că există doctori pentru corp și doctori pentru suflet – deși cele două nu pot fi separate.” Platon

Medicina integrativă, prin abordarea sa multidimensională, este medicina viitorului, rezultatele medicale internaționale dovedind acest fapt.

Medicina integrativă consideră că vindecarea individului se obține prin vindecarea ființei complete (corp fizic-minte-spirit) și nu doar prin vindecarea ființei fizice (corpului fizic).

Acest tip de abordare combină cu discernământ științific medicina clasică cu medicina alternativă și complementară (homeopatie, fitoterapie, terapie antioxidativa, dietoterapie, medicină orientală, reflexologie, terapii florale, terapii psihologice).

Starea de sănătate a oamenilor din toată lumea se degradează continuu, stilul de viață negativ al omului modern, civilizația, confortul și prosperitatea, determinând apariția principalelor boli care amenință specia umană în prezent, în ciuda dezvoltării științifice și progreselor medicale din ultimii ani.

Medicina integrativă nu este un concept medical radical, deoarece nu respinge medicina convențională și nu acceptă necondiționat terapiile alternative, ci preia de la fiecare, metodele bune și potrivite fiecărui pacient în parte, cu scopul de a le combina și obține un rezultat care să depășească pe cel obținut prin folosirea exclusivă a uneia dintre ele.

Medicina alopată (cu medicamente de sinteză) are o formă de acționare mai rapidă, cu acțiune punctuală, dar și mai brutală pentru organism. Este de preferat să fie folosită în cazuri de urgență, în unele cazuri de boli acute sau severe.

Uneori abuzul de medicamente de sinteză, nu numai că nu are ca efect îmbunătățirea sănătății noastre, ci dimpotrivă, produce înrăutățirea stării de sănătate datorită reacțiilor secundare adverse. Din păcate, medicina clasică ignoră capacitatea corpului de a se autovindeca.

Aceasta este dovada faptului că medicina convențională are anumite limite și este necesar aportul benefic al terapiilor alternative și complementare.

Înainte să se instaleze la nivel organic și să ne transmită semnale prin intermediul simptomelor, bolile ne perturbă echilibrul energetic. Prin terapiile alternative și complementare aplicate se urmărește echilibrarea energiei corpului și vindecarea.

Folosirea metodelor de tratament eficiente care sunt naturale și minim invazive ar trebui folosite de câte ori este posibil.

Medicina integrativă are aplicabilitate în prevenție și diagnosticare precoce (când semnele fizice ale bolii nu sunt încă instalate), contracarând astfel bolile încă din fazele incipiente.

Pacientul este partenerul activ al terapeutului în procesul de vindecare, participă la decizia terapeutică împreună cu terapeutul și îi oferă acestuia feedback cu privire la răspunsul corpului și semnalele pe care acesta i le transmite pe tot parcursul desfășurării procedurilor terapeutice.