Analiza a doi reputați virologi români din SUA – Adevăr și mituri despre virusul care produce COVID-19
Doina și Costel Atanasiu sunt doi reputați virologi români, școliți în România, Marea Britanie și SUA. Ei lucrează de aproape două decenii la institute științifice și universități din Philadelphia, statul Pennsylvania, exact în domeniul cel mai febril al acestor vremuri: virusologia.
Prin intermediul Ziaristii.com, soții Atanasiu spulberă miturile care roiesc în jurul noului virus-terorist, dar fixează și adevăruri esențiale despre pandemia care a luat captivă întreaga omenire.
Adevăr și mituri despre virusul care produce COVID-19
Pentru mulți dintre noi, criza provocată de virusul SARS CoV-2 este cea mai mare criză prin care am trecut vreodată. Așa cum era de așteptat, unii oameni s-au panicat, alții au rămas indiferenți, iar alții au ajuns exact la polul opus, n-au vrut nici măcar să accepte că aceasta ar fi cu adevărat o criză.
Internetul abundă de teorii conspiraționiste, propaganda marilor puteri – America, Rusia și China – lucrează la foc continuu, iar omul de rând adaugă și el propriile păreri, propriile spaime și conspirații. Pe bună dreptate, lumea nu mai știe pe cine să creadă.
În astfel de vremuri este foarte important să avem acces la informații corecte, adevărate și de calitate. Acesta este motivul pentru care eu și soția mea, doi virologi cu 25 de ani experiență în universitățile americane și britanice, ne-am decis să scriem acest articol. Sperăm că, după ce veți parcurge materialul de mai jos, veți avea o imagine mai clară a ceea ce este adevărat și ce este fals în ceea ce se scrie astăzi în presa românescă și internațională.
Numele virusului este SARS CoV-2
Foarte multă lume, inclusiv unii specialiști, numesc virusul „COVID-19”. De fapt, COVID-19 este boala produsă de acest virus, așa cum vorbim de virusul HIV și boala SIDA.
Virus natural sau creat în laborator?
Ori de câte ori apare un virus nou, oamenii de știință își pun această întrebare la modul cel mai serios cu putință. Dacă virusul nu este natural, atunci fie a scăpat accidental dintr-un laborator, fie a fost diseminat intenționat, adică este bio-terorism.
Singura modalitate prin care se poate afla care este varianta corectă este de a secvențializa genomul virusului. Dacă ar fi fost creat în laborator, s-ar fi folosit secvențe genetice prezente în corona virusuri înrudite; și nu orice secvențe, ci acelea care sunt importante pentru ca virusul să infecteze celula umană.
Din acest punct de vedere, cea mai importantă proteină virală este proteina „spike”, acei „țepi” pe care îi vedem la suprafața virusului. Doar o mică regiune din această proteină spike, domeniul RBD, facilitează ancorarea virusului de un receptor prezent la suprafața celulei umane. Dacă proteina spike nu reușește să se lege de acest receptor, virusul este incapabil să între în celulă, și ca atare este inofensiv.
Pentru a crea în laborator un virus mai infecțios decât originalul, trebuie manipulată genetic exact această regiune RBD din proteina spike. Pe 17 martie, în prestigioasa revistă „Nature Medicine” a fost publicat genomul virusului SARS CoV-2. Nu s-a constat nimic suspect la nivelul regiunii RBD, nimic care nu ar fi putut apărea în mod natural.
Mai mult decât atât, cercetătorii au comparat secvența genetică a întregii proteine „spike” din virusul care cauzează pandemia actuală cu virusuri izolate din liliac, pangolin și SARS-ul uman apărut în 2003 (și care a fost rebotezat SARS CoV-1). Spre surprindera lor, au constat că virusul actual, SARS CoV-2, este aproape identic cu cel din liliac și pangolin, dar mai puțin înrudit cu SARS-ul original. Asta sugerează că virusul a sărit de la liliac sau pangolin la om.
Un virus creat să omoare bătrânii planetei?
Vestea că virusul omoară preponderent persoanele peste 60 de ani a aprins imaginația multora. Conspiraționiștii au prezentat un video în care Bill Gates prezicea încă din 2015 că un virus ucigaș va porni din China și se va răspândi imediat în toată lumea, asta ducând la concluzia că totul a fost premeditat cu exactitate.
Dincolo de faptul că un plan atât de diabolic nu ar fi fost făcut public, cei care știu engleză au realizat imediat că Bill Gates trăgea de fapt un semnal de alarmă, informa pe cei care aveau urechi să audă că omenirea nu era pregătită pentru o astfel de pandemie. Se știe de ani de zile că o astfel de pandemie este doar o chestiune de timp. Cercetătorii nu și-au pus niciodată problema DACĂ un astfel de virus va apărea, ci CÂND va apare.
Vestea proastă este că aceasta nu va fi ultima oară când vom vedea un virus sărind de la animale la om, dar putem schimba cursul unei epidemii/pandemii dacă învățăm ceva din experiență actuală.
Virusurile nu există
Cea mai ridicolă, dar și cea amuzantă dintre toate conspirațiile. Se spune că un mare miliardar ar fi oferit 10 milioane de dolari omului de știință care ar putea demonstra că virusurile există; se mai zice că premiul n-ar fi fost încasat niciodată.
N-am mai râs atât de mult de la ultimul film SF de duzină în care o tipă genială de maximum 28 de ani (neapărat super-sexy, că doar în știință lucrează numai fotomodele) descoperea un vaccin în trei zile și salva lumea de la apocalipsă pe ultima sută de metri.
Virusul este inactivat de alcool
Adevărat. Cu condiția ca alcoolul să fie minimum 70% și lăsat cel puțin 5 minute pe suprafața de sterilizat.
Săpunul inactivează virusul
Adevărat. Săpunul este chiar mai eficient decât alcoolul. Virusul are o membrană lipidică, membrană care este distrusă cu ușurință de săpun sau detergent.
Tehnologia 5G a creat virusul
Cât de periculoasă este tehnologia 5G – este un subiect care mă depășește, las inginerii și fizicienii să răspundă la această întrebare. Dar indiferent cât de multă energie ar emite rețelele 5G (am înțeles că asta ar fi problema), nu are absolut nicio legătură cu apariția unui virus.
Măștile protejează împotriva infecției virale
Subiectul este controversat. Există argumente pro și contra purtării măștilor în cazul acestei pandemii. Le voi prezenta pe amândouă.
Țările asiatice au recomandat cetățenilor să poarte măști încă din prima zi.
Țările vestice au recomandat ca doar personalul medical și pacienții infectați să poarte măști. Unul dintre motivele invocate a fost că omul de rând nu știe să folosesacă masca și atunci îi face mai mult rău decât bine. Mai exact, dacă masca nu este pusă corect pe față, virusul poate pătrunde în organism prin gură sau prin nas. În plus, bacteriile din atmosferă se acumulează în mască, iar umiditatea și căldura degajate de respirație creează condiții propice de înmulțire și implicit de infecție bacteriană.
Să fiu sincer, mi s-a părut o motivație puerilă. Dacă omul de rând nu știe cum să-și pună masca, nu rămâne decât ca un medic să apară la televizor să explice poporului cum se pune masca corect. Personal, cred că motivația a fost alta: țările vestice au fost prinse pe picior greșit, nu au avut suficiente măști și atunci au descurajat „civilii” să le cumpere, ca să rămână suficiente pentru medici și asistente.
Pe de altă parte, nu aș vrea ca cei care poartă măști să aibă un sentiment fals de siguranță. Să nu uităm că în eventualitatea că o persoană infectată strănută lângă o persoană sănătoasă, masca oferă zero protecție pentru ochi. Apoi trebuie ținut cont de un lucru foarte simplu: porii unei măști bune, gen N95, sunt în jur de 300 de nanometri, dimensiunea virusului este de aproximativ 120 de nanometri; în mod clar, porii măștii nu pot reține virusul în sine, în stare liberă, plutind în aer. Din fericire, după ce o personă infectată tușește, virusul nu rămâne în aer decât pentru câteva minute (un singur studiu spune că virusul ar sta în aer până la 3 ore).
Cea mai mare parte a particulelor virale se găsește însă în saliva pacientului. Masca, deși nu poate reține virusul în sine, poate să oprească stropii de salivă conținând virusul. Datorită acestui fapt, pentru personalul medical care îngrijește zeci de pacienți, masca ajută mult, deși protecția nu este 100%.
Recomandările făcute de Organizația Mondiata a Sănătății (OMS) de a purta masca doar când persoana crede că este infectată vine în contradicție cu faptul că pacienții infectați nu prezintă simptome în primele 2-14 zile, timp în care îi pot infecta pe cei din jur.
Purtând masca în mod preventiv, numărul particulelor virale din salivă împrăștiate în momentul tusei sau strănutului este diminuat în mod semnificativ. Personal, cred că dacă ar fi fost suficiente măști și daca toată lumea, de la medici până la omul de rând, le-ar fi purtat în primele săptămâni după declanșarea pandemiei, am fi avut un număr mult mai mic de persoane infectate.
În acest moment, când suntem imobilizați la domiciliu, chiar în condițiile în care ieșim pentru o oră să plimbăm cățelul sau mergem la cumpărături, masca nu mai este la fel de folositoare cum ar fi fost înainte de începerea carantinei. Având în vedere numărul mic de persoane aflate pe stradă în același timp, probabilitatea de a te apropia de cineva la mai puțin de 2 metri a devenit mult mai mică decât era înaintea carantinei. Cei care avem măști ar trebui poate să le donăm medicilor care au în acest moment mult mai multă nevoie de ele decât noi.
Virusul infectează doar persoanele învârstă
Fals. Probabilitatea de infectare este aceeași pentru toate vârstele.
Virusul omoară doar persoanele peste 60 de ani
Fals. Acesta este unul dintre cele mai mari falsuri, un fals acceptat de incredibil de multă lume, și este singurul din toate cele prezentate care are și consecințe.
Mortalitatea persoanelor infectate în vârstă de 60+ ani este într-adevăr mult mai ridicată decât a celor sub 60 de ani, dar de aici și până la a crede că dacă ești tânăr nu ai cum să mori este o cale foarte lungă. Dacă tinerii ar fi realizat că și ei pot să se îmbolnăvească sau chiar să moară, probabil că nu am mai fi văzut atât de multe cazuri de tineri ieșind la picnic sau la plajă, cum s-a întâmplat în Florida.
În ultimile zile am fost contactat de prieteni din România, speriați că au auzit de cazul unei franceze de 16 ani care a murit în urma infectării cu SARS CoV-2, al unei românce de 27 de ani, al unei fetițe de 12 ani din Belgia și al unui bebeluș din America. Întrebarea pe care toți mi-au pus-o a fost: „S-a mutat virusul atât de mult încât acum omoară tineri?”. Nu, nu a apărut o tulpină mortală pentru tineri. Au fost cazuri de tineri morți încă din primele zile, dar probabil că nu au fost mediatizate suficient.
Te poți reinfecta cu virusul?
Vestea că pacienți care au supraviețuit infecției cu SARS CoV-2 au testat negativ, apoi au fost reinfectați, a pus pe jar comunitatea științifică. Oficial, întrebarea nu are încă un răspuns clar. Neoficial, un prieten care a participat acum câteva zile la o video-conferință internațională mi-a spus că s-a ajuns la concluzia că cel mai probabil pacienții care au testat negativ și apoi au fost reinfectați nu au fost de fapt testați corect. Mai exact, testul făcut după terminarea simptomelor a fost fals-negativ, iar în realitate pacienții respectivi nu au scăpat total de virus.
Trebuie să înțelegem că nu există niciun virus pe Pământ cu care să te infectezi și să nu dobandești imunitate fie și pentru o perioadă scurtă, de câteva luni. Excluzând posibilitatea că acest virus ar fi extraterestru, singura variantă rămasă ar fi ca virusul să fi suferit atât de multe mutații într-un timp foarte scurt, adică ar fi devenit atât de diferit față de virusul original, încât anticorpii obținuți acum 1-2 luni nu l-ar mai recunoaște. Din fericire, această rată teoretică de mutageneză excepțional de ridicată nu a fost observată în laborator.
Zilele trecute am aflat, tot de la specialiști, că genomul virusului este chiar mai stabil decât s-a crezut inițial. Asta înseamnă că anticorpii formați în corpul persoanelor care au avut șansa să supraviețuiască după ce au fost infectate poate să le ofere imunitate pe o perioada lungă, posibil chiar pentru toată viață. Asta este o veste bună și în eventualitatea în care se va pune la punct un vaccin. Cu cât numărul de mutații pe unitatea de timp este mai mic, cu atât vaccinul ne protejează pe o perioada mai îndelungată.
Un sfat
În încheiere, sfatul nostru este să luați virusul în serios, nu este o glumă, nu este un motiv de ironii ieftine sau de teorii conspiraționiste. Izolarea este cea mai eficientă metodă de împiedicare a răspândirii virusului. Trebuie să stăm în casă pentru o perioadă, indiferent cât de mare va fi prețul plătit la nivel economic. Dacă această izolare s-ar fi făcut acum o lună și jumătate așa cum noi, specialiștii, am recomandat, astăzi pandemia ar fi fost terminată, doar cu ceva pagube economice și cu un număr foarte mic de morți.
Pe 15 februarie, aproape toate țările din lume, cu excepția Chinei, aveau sub 100 de cazuri. Pandemia ar fi fost mult mai ușor de rezolvat daca s-ar fi luat atunci masurile drastice care s-au luat în ultimile 10 zile. Mapamondul a întârziat carantina cu 4-5 săptămâni, acum avem pierderi economice mult mai mari, numărul de morți și infectați este de cel puțin 1.000 de ori mai mare, iar pandemia este departe de a fi sub control.
Doina Atanasiu & Costel Atanasiu
……………………………………………..
Doina Atanasiu, PhD
Senior Scientist – University of Pennsylvania, Philadelphia