15
mart.

Deschiderea Minții și a Inimii

Se poate zice că voința ca atare este o calitate a minții, iar iubirea, o calitate a inimii. ‘Minte’ și ‘Inimă’ sunt doi termeni ce concentrează caracteristicile legate de cogniție, înțeleasă ca o capacitate cognitivă și de gândire, respectiv de sentiment; mai generic, cele două caracteristici sunt specifice gândirii și, respectiv, trăirii.

Această caracterizare se actualizează la fiecare stadiu de dezvoltare, dar, în timp ce la nivelul Eului adaptat, calitățile minții se manifestă sub formă de rațiune, iar calitățile inimii sub formă de afectivitate, la nivelul Eului armonizat cu Sinele, prima capătă formă de intelect intuitiv, iar cea de-a doua ia forma iubirii, înțeleasă ca pulsiune gratificantă universală. Este vorba despre formule pe care căile meditative și mistice le numesc cele două ‘aripi’ ale sufletului.

Deci, se poate spune că la nivel al dezvoltării operează cele două ‘forțe’, una îndreptată către minte (polul ‘masculin’), iar alta îndreptată către inimă (polul ‘feminin’).

Fiecare individ posedă o înclinație mai mare către una sau cealaltă dintre modalități, care devine un mod natural de a fi în lume. Mintea și inima sunt două facultăți pe care le posedă orice ființă umană și pe care oricine le poate dezvolta.

Este posibilă cultivarea deschiderii minții și a inimii experimentându-le într-un context de amplificare a conștientizării. De exemplu, trecerea de la o minte obișnuită la o minte conștientă reprezintă o primă deschidere a minții, care, după cum am văzut, este caracteristică unui salt în dezvoltare.

În timp ce deschiderea minții pare mai ușor de înțeles (poate pentru că în Occident suntem mai obișnuiți să funcționăm în plan cognitiv), deschiderea inimii este dificil de prins cu mintea și este perceptibilă ca o senzație de expansiune a trăirii interioare, în care ne simțim mai în acord cu noi înșine și cu ceilalți, mai tolerați și mai toleranți față de limitele proprii și ale altora.

Se poate spune că obiectivul unei dezvoltări sănătoase a potențialităților proprii este acela de a ne deshide în funcție de context și mintea, și inima, fără a o prefera pe una în detrimentul alteia. Așa se realizează o adevărată trezire a potențialităților latente.

‘Născuți pentru a evolua’ – Stefano Pischiutta

Editura For You – Link Carte