Reflexologia

Ellas Center > Reflexologia

    Reflexologia este o stiinta bazata pe principiul existentei punctelor reflexe (reflexelor) in talpa piciorului, mainilor si fata care corespund in mod direct cu glandele, organele si parti ale corpului.  In cadrul reflexologiei se adopta o varianta holista de tratament in care intreg corpul este tratat. Deoarece organele si glandele sunt interconectate stimularea reflexa va actiona asupra imbunatatirii intregului corp si obtinerea unei stari generale de bine.

    Fundamentele reflexologiei sunt deopotriva in lumea noua si cea veche. Ilustratii din vechi texte chinezesti, japoneze, rusesti si egiptene demonstreaza ca aceste civilizatii au folosit stimularea picioarelor pentru a provoma sanatatea.  Din pacate, pe masura ce acupresiunea si acopunctura s-au dezvoltat, arta reflexoterapiei a fost treptat uitata.

    Recuperarea tehnicilor antice, cercetarile si devoltarea lor ulterioara au transformat o veche colectie de cunostinte si observatii intr-o stiinta de sine statatoare la care ne referim azi ca fiind “  reflexologia moderna”. Primul care a atras atentia asupra importantei activarii anumitor zone pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii a fost dr. Willian H. Fitzgerald (1917) a carui “teorie a zonelor” a fost testata prin numeroase studii de caz si experimente cu scopul de a elimina durerea in diverse parti ale corpului folosind doar actiuni specifice asupra ariilor identificate la nivelul mainilor si ale picioarelor.

    In practica, reflexologia este o metoda unica de folosire a degetelor pentru a stimula ariile reflexe  astfel incat sa determine schimbari fiziologice pentru a restaura echilibrul trupului si al mintii si sa reactiveze potentialul corpului uman de a se auto-vindeca. Nivelurile de actiune ale reflexoterapiei ( terapia prin tehnicile indentificate de reflexologie) sunt multiple.In primul rand, masajul reflexogen este o terapie profound relaxanta care stimuleaza sistemul circulator sangvin si cel limfatic. In al doilea rand este o terapie preventive ce poate fi folosita de catre toti, indiferent de varsta.  De asemenea, sunt eliminate o serie de blocaje in circuitul general al energiei in trup, element esential in mentinerea si activarea starii de sanatate. Armonia corpului se rasfrange in diverse moduri asupra intregii vieti. Reducerea stresului, imbunatatirea circulatiei, indepartarea durerii, echilibrarea sistemului nervos, imbunatatirea functiilor limfatice de excretie, imbunatatirea tiparelor de somn, cresterea vitalitatii si energiei ,detoxifiere si  imbunatatirea tonusului tegumentar sunt printer cele mai des intalnite obiective ale unei sedinte de reflexoterapie.