08
ian.

Despre Respirația Conștientă – Dan Brule I Grațiela Baiaș

Grațiela: Și ce înseamnă mai exact respirația conștientă pentru cei ce nu știu nimic despre ea?

Dan: Respirația este singurul mecanism al corpului care este în întregime voluntar, dar și automat. Și, datorită acestui lucru, îl putem folosi într-un mod în care credeam că doar yoghinii avansați sau marii maeștrii sau sfinții sau marii războinici puteau folosi respirația. Ei studiau respirația, o practicau în fiecare zi, dar noi am crezut întotdeauna că abilitățile pe care le aveau sau stările la care ajungeau se datorau faptului că erau mari războinici sau mari sfinți, dar respirația conștientă le arată oamenilor că oricine poate atinge aceleași stări și poate avea aceleași abilități.

Grațiela: Și care sunt aceste stări?

Dan: Abilitatea de a rămâne calm în situații de stres extrem, abilitatea de a te reface foarte repede atunci când ești supărat, bolnav, nervos sau îngrijorat. Respirația ne ajută să ne controlăm procesele chimice și fiziologice – ritmul cardiac, tensiunea arterială și multe alte procese fiziologice pentru care luăm medicamente. Oamenii descoperă că, datorită respirației conștiente, practicând respirația conștientă, se pot vindeca singuri.

Grațiela: Deci respirația conștientă este eficientă în terapii?

Dan: Oh,da! Mulți terapeuți se califică în respirația conștientă peste tot în lume. Eu cred că am antrenat peste 100.000 de persoane, din care în jur de 25.000 erau terapeuți: psihologi, psihoterapeuți, consilieri… Poate chiar mai mulți, poate 30% sau mai mult.

Grațiela: Și în România câți ați antrenat până acum?

Dan: Aceasta este cea de-a cincea vizită cred, și, în total, am antrenat în jur de 500 de persoane.

Grațiela: Așa de multe? Sunt o mulțime! Și cât durează un atelier?

Dan: Un atelier în care înveți cum să te ajuți pe tine însuți durează în jur de 3-4 zile și, dacă practici, cu cât practici mai mult, cu atât mai bun devii. Dacă vrei să folosești tehnicile de respirație cu alte persoane, ai avea nevoie de aproximativ o saptămână de antrenament. Unele persoane învață foarte repede, în 1-2 zile, pentru că au lucrat deja foarte mult cu ei. Dacă meditezi, dacă faci yoga, dacă practici anumite lucruri, îți poți accelera procesul de învățare.

Vă invităm să urmăriți tot interviul aici:

Ia-ți în stăpânire viața prin Respirație Conștientă – Interviu cu Dan Brule