05
ian.

Yoga Prenatal

 

“Un copil da nastere unei mame”

Sarcina este momentul de culminatie al maternitatii. Este o experienta totala. Este timpul din viata unei femei cand dimesiunile variate ale vietii ei sunt in armonie. De mii de ani sarcina este privita cu extrema importanta in cultura asiatica estica. Multe indrumari sunt prezente in Yoga si Ayurveda pentru a se asigura ca mama si copilul au starea cea mai buna de armonie.

Cuvantul Ayurveda inseamna “ Stiinta Vietii “ si ‘Yoga “ inseamna “Uniunea cu tine insuti “ aceste 2 stiinte holistice ale wellnessului, originare in India sunt practicate de mai mult de 5000 de ani.

In perioada sarcinii este foarte important ca viitoarea mama sa faca un efort constant pentru a-si purifica canalele de energie, corpul si mintea. Chiar si medicina moderna afirma cu claritate ca in timpul sarcinii mama nu ar trebui sa consume alimente de tipul ‘junk food’, sa fumeze sau sa bea orice ar putea produce toxine la nivelul organismului.

Posturile Yoga, impreuna cu exercitiile de respiratie si relaxare aduc un plus de suplete viitoarei mame. Exercitiile de respiratie nu numai ca ajuta, relaxeaza  si confera o stare de bine, dar ii si incarca organismul cu vitalitate si extra energie pentru  ea si pentru copil. Tehnicile de meditatie, practicate in mod constant confera o stare serena in viata ei, si sunt benefice pentru buna dispozitie a ei si a copilului ei, dar ii si confera o atitudine mai relaxata asupra marii experiente … nasterea. Toate aceste practici au o mare influenta pozitiva asupra creierului copilului.

In mod ideal, yoga ar trebui practicata inainte de nastere pentru a pregati mintea femeii dar si corpul pentru nastere, dar poate fi si o valoare importanta in timpul sarcinii pentru o mama in asteptare. O va ajuta sa-si tonifieze musculatura iar corpul va deveni mai suplu. Toate acestea  mai tarziu ajuta nasterea in sine. Masajele ayurveda aduc un plus nutritional si este ceea ce corpul are nevoie in aceasta perioada.

Partile corpului asupra carora yoga lucreaza, in mod special in perioada sarcinii sunt muschii stomacului, coloanei vertebrale, spatelul si pelvisului. O musculatura mai tonifiata in regiunea abdominala ajuta purtarea fatului mult mai usor si totodata  o dezvoltare sanatoasa. Musculatura abdomenului este esentiala pentru impingerea copilului in timpul nasterii . O coloana vertebrala puternica este importanta pentru a avea o flexibilitate crescuta si un bun tonus, dar si pentru functionarea sistemului nervos la capacitate optima.  O coloana elastica ajuta ca umerii sa fie fermi, sa nu se instaleze pozitia de “umeri cazuti “, datorata  cresterii in greutate. Greutatea aditionala din timpul sarcinii are efecte asupra coloanei vertebrale, musculaturii spatelui, picioarelor, dar exercitiile yoga si posturile corecte ale exercitiilor ajuta la tonifierea acestor zone. In final, dar cu o importanta majora sunt exercitiile speciale pentru zona pelvica pentru a imbunatatii flexibilitatea si a ajuta nasterea .

Respiratiile profunde de tip yoga, sunt in mod particular folosite odata cu cresterea fatului, care mareste uterul  astfel incat diafragma este impinsa inainte. Aceasta poate duce la deficite in respiratie. Sunt exercitii de respiratie  care vor ajuta femeia in diferite iposataze ale sarcinii.

In primele luni de sarcina multe femei au o puternica senzatie de greata si de oboseala. Intensitatea acestor senzatii poate fi diminuata prin tehnici de purificare, prin exercitii yoga. Aceste exercitii sunt benefice si dupa nastere  daca mama are stari de depresie, oboseala, iritare. Tehnicile ajuta prin balansarea sistemului nervos simpatic si cel parasimpatic care armonizeaza sistemul endocrin, si ajuta la eliminarea completa a starilor de oboseala, depresie, iritare.

Yoga Nidra este un sistem de relaxare profunda progresiva folosind tehnici de imagine mentala si este una dintre cele mai importante practici in perioada sarcinii. Prin aceste imagini mentale femeia isi poate vizualiza copilul ca avand un corp sanatos, un caracter minunat, vitalitate si buna dispozitie. Afirmatiile si gandirea pozitiva sunt folosite in tehnicile yoga nidra si pot fi folosite pentru a ajuta in formarea caracterului copilului dar si pentru facilitarea nasterii atat pentru mama, cat si pentru copil.

Progresul mental, dar si faptul ca omul este martor la toate experientele vietii lui este un punct central in tehnicile yoga. Abilitatea de a privi totul din afara problemei  duce la o scadere a fricii si anxietatii. Constientizarea construieste resursele interne  de apreciere si incredere in sine dar si ajuta ca nasterea sa fie o experienta unica. Aceasta psihologie de viata ne ajuta sa intelegem cauzele si efectele circumstantelor din viata noastra si de aceste circumstante depinde interiorul nostru si intelepciunea de mai tarziu.

Practicarea exercitiilor yoga de catre amandoi parintii ii va ajuta sa devina mai sanatosi. Pregatirea mentala a parintilor este un factor important in conceperea fiecarui copil si ajuta la formarea copilului dupa nastere. Atitudinea yoga asupra maternitatii arata importanta pregatirii parintilor pentru un nou membru in famile.

Textele vechi ayurvedice ne spun ca acesti copii sunt “copii de lut” si ca familia si mama ii poate modela dupa cum ei isi doresc sa fie inca din timpul sarcinii. Acest adevar este demonstrat, dar de multe ori familia, din lipsa timpului nu da mare importanta acestor tehnici si dezvoltarii armonioase a copilului. Pentru un copil parintii sunt exemplul cel mai bun, modelul in viata. Este foarte indicat pentru parinti sa dezvolte in ei acele virtuti pe care ar vrea sa le vada in copiii lor.

Stresul pe care parintii il acumuleaza in viata de zi cu zi nu ar trebui sa fie reflectat in copiii lor. Parintii trebuie sa invete sa se relaxeze si sa se vitalizeze din cand in cand. Pentru multi dintre noi a vizita un Spa poate fi considerat costisitor , dar adevarul este ca este o investitie pe care trebuie sa o facem ca sa ne mentinem sanatosi fizic si mental.

Cativa pasi spre wellness in timpul sarcinii pot duce la o viata minunata inainte pentru copil dar si pentru parinti. In final si de drept, noi toti meritam o viata implinita si o stare de bine.