11
mart.

Yoga pentru copii

 

Copiii reprezintă viitorul de mâine. Este responsabilitatea noastră să îi susținem în orice mod posibil, astfel ca ei să poată înflori în cel mai bun mod posibil.

În trecut, oamenii credeau că yoga era necesară doar pentru cei cu probleme vizibile ale corpului sau ale minții. Însă realitatea este că yoga are un rol foarte important în structura și dezvoltarea minții și corpului copiilor și, de aceea, copiii ar trebui învățați să practice yoga.

În primii ani de viață, corpul unui copil este inundat cu secreții hormonale diferite, ceea ce nu le permite să se adapteze schimbărilor rapide produse. Drept urmare, se formează o separare între dezvoltarea biologică, psihologică și emoțională a copiilor; în cele mai multe cazuri, copiilor le este foarte dificil să învingă această diferențiere.

Știința yoga și practicile yoga ajută la refacerea și întreținerea sănătății glandei pineale, astfel creând un echilibru între personalitatea fiziologica și emoțională a copilului. Acesta este motivul principal pentru care yoga este atât de importanta în viața unui copil până la vârsta adolescenței; de aceea yoga ar trebui inclusă în sistemul educațional.

In timpul pubertatii, secretiile hormonale incorect fixate sau reglate pot duce la probleme psihologice puternic inradacinate. Aceste probleme nu sunt decat modele distorsionate ale energiei individuale. Chiar si ideile contemporane din domeniul psihologic sustin ca majoritatea problemelor noastre psihologice isi au originea in copilarie.

Cateodata, modelele energetice ale corpului fizic sunt lipsite de armonie din motive fiziologice si biologice. De exemplu, daca un copil are un sistem nervos simpatic dominant, se va comporta ofensiv, violent si agitat, datorita acestui dezechilibru. Pe de alta parte, daca sistemul nervos parasimpatic este dominant, copilul va fi umil, timid, rusinos, singuratic. Acest comportament este cauzat de un dezechilibru nervos care se poate forma din mai multe motive; aceastea pot fi si pur biologice.

Trebuie sa ne acceptam copiii ca fiind modele mobile de energie in continua miscare. Nu este sufficient sa ii hranim cu mancare sau sa le umplem mintile cu informatii din carti. Mancarea este necesara pentru a tine corpul in miscare. Incarcarea mintii cu aritmetica si geometrie este necesara pentru a ajunge professor, administrator, doctor sau avocat. Aceste lucruri sunt necesare, dar in acelasi timp, trebuie sa avem grija de miile de curenti energetici care circula in corpul lor si care, in mod fundamental, mentin intreaga structura a existentei lor.

Cateva din numeroasele beneficii pe care le pot obtine copiii din Yoga:

 • Posturile yoga imbunatatesc functionarea corecta a diferitelor organe;
 • Yoga imbunatateste / echilibreaza secretiile hormonale din corp;
 • Posturile yoga imbunatatesc tonusul muscular din corp;
 • Yoga face corpul mai flexibil;
 • Pranayama imbunatateste energia din corp;
 • Respiratia yogina calmeaza comportamentul copiilor hiperactivi;
 • Respiratia yogina extinde puterea de concentrare;
 • Relaxarea yogina ajuta copiii sa devina mai receptivi;
 • Yoga imbunatateste memoria;
 • Practicile yogine de vizualizare ajuta copiii sa devina mai creativi;
 • Yoga ajuta la o dezvoltare emotionala mai buna;
 • Yoga ajuta la imbunatatirea circulatiei energetice si duce la echilibrarea copiilor;
 • Yoga ajuta copiii sa dezvolte o atitudine pozitiva asupra vietii;
 • Yoga ajuta copiii sa dezvolte valori etice, care vor duce la contruirea caracterului individual.